Veelgestelde vragen

Uw kind naar zomerkamp laten gaan kan best spannend zijn. Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over de zomerkampen en vakanties van Y Kids. Staat uw vraag er niet bij, of wordt deze niet goed beantwoord, kijkt u dan bij onze contactgegevens hoe u ons kunt bereiken.

Mijn kind heeft autisme, kan het met jullie op kamp?

Kinderen met autistische aandoeningen kunnen in veel gevallen met Y Kids op zomerkamp. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat onze begeleiders vrijwilligers zijn die een uitgebreide training hebben gevolgd hoe om te gaan met een kind met een autistische aandoening. Zij zijn echter geen professionals op het gebied van autisme.
De vakanties van Y Kids zijn groepsvakanties, het is dus belangrijk dat uw kind zich prettig voelt in een groep van ongeveer 20 personen. Kinderen die erg in zichzelf gekeerd zijn of individuele begeleiding nodig hebben, adviseren wij doorgaans met een andere organisatie op vakantie te gaan die hierin meer gespecialiseerd is.

Mijn kind heeft ADHD, kan het met jullie op kamp?

Kinderen met ADHD kunnen in veel gevallen met Y Kids op zomerkamp. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat onze begeleiders vrijwilligers zijn die een uitgebreide training hebben gevolgd hoe om te gaan met een kind met ADHD. Zij zijn echter geen professionals op het gebied van ADHD.
De vakanties van Y Kids zijn groepsvakanties, het is dus belangrijk dat uw kind zich kan aanpassen aan de wensen van de groep.

Mijn kind wil graag met Y Kids op kamp, maar wij kunnen het deelnemersgeld niet betalen. Wat nu?

In sommige gevallen is het voor ouders met een minimuminkomen mogelijk een financiële bijdrage te krijgen uit het Vakantiefonds van YMCA Nederland. Dit is een bijdrage van maximaal € 100,-. Om te kunnen beslissen of u in aanmerking komt voor deze bijdrage, vragen wij u een kopie van uw salarisstrook of uitkeringsstrook met het inschrijfformulier mee te sturen. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Ook kunt u bij de Sociale Dienst van uw gemeente of de diaconie van uw kerk vragen of zij (een deel van) het deelnemersgeld willen betalen.
Als uw kind een persoonsgebonden budget heeft, is het in veel gevallen ook mogelijk de vakantie uit het PGB te betalen. Kijk hier voor meer informatie.

Mijn kind heeft een lichamelijke handicap, kan het met Y Kids op kamp?

Onze kampen zijn bijna allemaal kampeervakanties op een bosrijk terrein. Uw kind moet zich zelfstandig over het terrein kunnen verplaatsen. Ook gaan de kinderen op de kampen actief bezig met bosspelen, speurtochten en wandelingen. Kan uw kind daar zelfstandig aan meedoen, dan is de handicap geen probleem.

Mijn kind heeft bepaalde wensen voor het eten, houdt Y Kids daar rekening mee?

Bij de kampen van Y Kids krijgen de deelnemers drie keer per dag een maaltijd die bij de prijs zit inbegrepen. ’s Ochtends en ’s middags is dit doorgaans een broodmaaltijd, ’s avonds een warme maaltijd. De warme maaltijden zijn vaak Hollandse pot met aardappelen, groente en vlees, een pastagerecht of een rijstgerecht. Wij gaan er vanuit dat de kinderen hier voldoende van eten om genoeg energie te hebben om met de activiteiten mee te doen.
Wij kunnen rekening houden met diëten als zoutloos, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, varkensvleesvrij en pindavrij. Geeft u dit wel aan bij de inschrijving! Het kan zijn dat u in bepaalde gevallen wordt gevraagd alternatief voedsel aan uw kind mee te geven.

Kan mijn kind zich ook alleen opgeven voor een vakantie of is het dan de enige?

Veel kinderen bij Y Kids komen alleen naar het kamp, dus dat is geen probleem! We zorgen ervoor dat iedereen elkaar al bij het begin van de vakantie leert kennen. Verder zijn het echte groepsvakanties waarin we gezamenlijk activiteiten en (avond-) programma’s volgen.

Als mijn kind bij jullie op kamp is, willen wij zelf graag ook op vakantie. Kan dat?

Natuurlijk kunt u als ouders de week dat uw kind op kamp is, zelf ook op vakantie gaan. Wel is het belangrijk dat er tijdens het kamp iemand bereikbaar is die het kind kan komen ophalen mocht er iets op het kamp gebeuren waardoor uw kind eerder naar huis gaat.

Mijn kind vindt het erg spannend naar een onbekend terrein te gaan, kunnen we eerst een keertje komen kijken?

Op de locaties Leusden en Hulshorst worden ook in het voorseizoen kampen gehouden voor scholen en sportclubs. Dan is het na afspraak mogelijk het terrein te komen bekijken. U kunt contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Wanneer weet ik hoe laat het kamp begint?

Ongeveer twee weken voor het kamp begint, sturen wij per e-mail een deelnemersbrief. Daarin staat hoe laat het kamp begint, waar het precies is en een lijstje met welke spullen uw kind mee moet nemen. Heeft u een week tevoren nog geen mail ontvangen, neemt u dan contact met ons op.

Waar vind ik een routebeschrijving naar het kampterrein?

Bij de deelnemersbrief die ongeveer twee weken voor het kamp verstuurd wordt, zit ook een routebeschrijving naar het kampterrein.

Wat moet ik allemaal meenemen als ik op kamp ga?

In de deelnemersbrief die je ongeveer twee weken voor het kamp begint ontvangt, staat een paklijst. Hierop staat in elk geval een slaapzak, eventueel een kussen, kleding die niet snel kapot gaat zowel voor warme als voor koude dagen, ondergoed, zwemkleding, zaklamp en een tandenborstel.
Soms moet je voor een bepaald kamp nog iets speciaals meenemen, dat lees je ook in de deelnemersbrief.

Zijn jullie aangesloten bij een branchevereniging of keurmerk?

Y Camps is aangesloten bij het Steunpunt Kindervakanties en in het bezit van het Keurmerk Kindervakanties. Dat betekent dat onze zomerkampen voldoen aan de eisen wat betreft veiligheid en hygiëne.
We zijn niet aangesloten bij de ANVR of de SGR. Mochten er financiële problemen onstaan bij Y Camps, dan staat de Stichting Vermogensbeheer van YMCA Nederland garant.

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

U kunt op maandag tot en met donderdag bellen met ons boekingskantoor, 035-6668777. Tussen 09:30 en 12:30 uur en tussen 13:30 uur en 16:00 wordt de telefoon door een medewerker beantwoord. Buiten deze tijden of mocht u toch geen gehoor krijgen, kunt u altijd een e-mail sturen aan info@ykids.nl. Wij proberen uw e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden.